Čuvena ulica „RIVOLI“ u Parizu, uskoro samo jedna traka za automobile

  2152

  Plan opštine Pariza da do 2020.godine duplira broj kilometara biciklističkih staza, je izglasan u utorak. Što znači da će već i onako velike gužve u saobraćaju biti još veće jer će se pojedine prometne ulice pretvoriti u biciklističke staze.

  Prva na udaru je čuvena ulica Rivoli koja povezuje prvi i četvrti pariski arondisman i nalazi se u strogom centru Pariza. Trenutno postoje dve trake za automobilste i jedna bus traka pa biciklisti nemaju puno izbora.

  Zamišljeno je da se automobilska leva traka kompletno preuredi u biciklističku, koja bi bila dvosmerna. To znači da bi automobilistima ostala samo jedna traka, što bi još više povećalo već ogromne gužve u tom delu grada i naravno još veću zagađenost vazduha.

  Čuli su se predlozi da se napravi biciklistička staza na uštrb bus trake, koja bi bila sužena ali je grad odbacio tu mogućnost.

  Ilustracija buduće ulice Rivoli

  Ipak za čelnike opštine je, kako kažu, ovo izvrsna ideja da se što više izbaci saobraćaj iz strogog centra grada kako je već slučaj po dosta svetskim metropolama.

  Ovom odlukom će najviše koristi imati gradski prevoz jer će sigurno povećati broj putnika.