C.ZVEZDA i PARTIZAN- ponos Srbije

    1245

    Sinoć je završeno poslednje kolo UEFA Lige Evrope u fudbalu. Srpski klubovi su postigli istorijski uspeh. Ako je Partizan overio svoj prolaz u eliminacionu fazu već u prošlom kolu, Crvena Zvezda je to uradila sinoć u Beogradu pred prepunim stadionom.

    Prvi put u novijoj istoriji Srbija će sa dva svoja predstavnika dočekati proleće u Evropi. Veliki uspeh srpskog fudbala posle njegovog dugogodišnjeg posrtanja. Ako je Partizan i imao povremenih uspeha posle 90tih godina, Crvena Zvezda se često brukala na evropskoj sceni. Evropski šampion iz 1991.godine je dozvoljavao bruku protiv timova koji nikada ništa nisu predstavljali na evrpskoj fudbalskoj mapi. Partizan je imao malo više uspeha ali generalno klupski fudbal u Srbiji je preživljavao najteže trenutke u svojoj istoriji.

    Partizan je sinoć izgubio protiv Kijevskog Dinama sa 4:1 i tako samo potvrdio drugo mesto u grupi. Izgubio protiv protivnika koji je redovan učesnik Lige šampiona i ponos Ukrajne. Ipak je odigrao zrelo kada je to bilo najpotrebnije protiv švajcarskog Jang Bojsa i Skenderbega iz Albanije. Crvena zvezda je imala veoma težak put. Ni jednoj ekipi nije do sada uspelo da iz prvog kola kvalifikacija dočeka evropsko proleće. Protiv, na papiru, bolje plasiranih i skupljih protivnika iz Češke i Rusije dokopala se grupne faze Lige Evrope što je sam po sebi bio ogroman uspeh. U najjačoj grupi je uspela da osvoji drugo mesto odmah iza Arsenala, ostavivši iza sebe nemačkog Kelna i beloruskog stalnog ucesnika Lige šampiona Bate Borisov. Pobedom protiv Kelna od 1:0 Crvena Zvezda je zaokružila izuzetno uspešnu godinu u svojoj novijoj istoriji. Žreb za 1/32 finala Lige Evrope biće na programu sledećeg ponedeljka kada ćemo i saznati protivnike naših klubova.

    Nadamo se da će ovi uspesi naša dva najtrofejnija kluba samo biti početak velikih uspeha i neko novo doba srpskog fudbala. Sa plasmanom reprezentacije na svetskom prvenstvu ova 2017.godina biće upamćena kao godina velikog uspeha sprskog fudbala.