BUGARI „OTKINULI“ NA SRPSKU VIJAGRU: Imamo i mi sličnu kobasicu, ali ova pirotska je neuporedivo bolja!

  2269
  AleksandarĆirić/PINA/Inforemer

  Najbolju „peglanu“ napravio je Žarko Petrović (14), koji je sa sedam godina počeo da pravi ovaj nadaleko čuveni specijalitet

  Pobednik petog Sajma pirotske peglane kobasice, koji je održan proteklog vikenda u pirotskoj hali „Kej“, jeste Žarko Petrović (14), koji ovaj nadaleko poznati lokalni specijalitet pravi sa ocem od malih nogu.

  – Uglavnom zimski raspust, za razliku od mojih vršnjaka, provedem praveći pirotsku peglanu kobasicu. Nije mi teško jer zaista volim to da radim i uživam u tome – kaže Žarko

  On je ujedno i najmlađi pobednik otkada se takmičenje održava, a za njegovo umeće i uspeh zaslužan je i otac Predrag, poznati pirotski ugostitelj.

  Drugo mesto osvojila je ekipa „Oh peglana“ MiljanaTošića, a treće Miroslav Stojadinović.

  Peglana kobasica je zbog svojih afrodizijačkih svojstava, zahvaljujući tajnim začinima, poznata i kao pirotska vijagra. Zato je veoma tražen specijalitet i omiljen kod turista.

  I ove godine najviše je bilo turista iz Bugarske, koji po tradiciji tih dana „okupiraju“ Pirot.

  – U Bugarskoj imamo sličnu kobasicu, ali ova pirotska je neuporedivo bolja i kvalitetnija. Svake godine porodično dolazimo u Pirot na Sajam peglane kobasice, to je za nas pravi praznik jer uživamo u izuzetnoj hrani, ali i piću – kaže Ivajlo Genčev iz Sofije.

  Oduševljeni su bili i promoteri sajma, svojevrsne atrakcije Prljavi inspektor Blaža i Zoran Kesić.

  – Pirotska vijagra i te kako ima efekta, samo još da nađem partnerku – u svom stilu se obratio ogromnom broju posetilaca Blaža.

  Kesić je otkrio da stereotip o Piroćancima kao škrticama – nema veze sa istinom.

  – Gostoljubivost je odlika Piroćanaca, nigde traga škrtičarenju. Ne da Piroćanci nisu škrti već mi ne daju da odem dok se ne najedem, napijem i prestanem da dolazim, ne znam da li zbog magičnih svojstava peglane ili, pre bih rekao, magičnih prijateljstava koje sam stekao ovde u Pirotu – kazao je Kesić.


  Peglaju je flašom

  Pirotska peglana kobasica pravi se tokom zime, od najkvalitetnijih vrsta mesa, kozjeg, junećeg, ovčijeg uz obilje začina poput belog luka i začinskog bilja sa Stare planine.
  Reč je o visokokvalitetnom proizvodu, proizvedenom bez ikakvih aditiva, konzervansa, bez termičke obrade, a interesantno je da se peglana kobasica pravi tokom zimskih meseci tako što se kobasice čuvaju na tavanu na hladnoći i mestu gde ima promaje, uz obavezno svakodnevno peglanje vinskom flašom, odakle je ovaj specijalitet i dobio naziv.


  izvor: informer.rs