Blokade u Francuskoj se nastavljaju i danas. Juče jedna žrtva i dosta povređenih

  1026

  Dan nakon što je oko 280.000 ljudi protestovalo u Francuskoj zbog povećanja cena goriva, auto-putevi u toj zemlji su jutros, u znak protesta, blokirani na oko 40 mesta, a vlada poručuje da neće odustati od ekoloških mera, javljaju francuski mediji.

  Francuska mreža „Vinci autoroute“ saopštila je da je jutros registrovano četrdesetak protesta na auto-putevima, nakon što je u subotu saobraćaj bio poremećen na teritoriji cele zemlje, prenosi Figaro.

  Istovremeno, francuska vlada je jutros poručila da neće menjati svoju fiskalnu i ekološku politiku, uprkos mobilizaciji demonstranata „u žutim prslucima“.

  „Što se tiče ekološke fiskalnosti, nastavljamo s planom. U suprotnom bismo bili nesavesni“, izjavio jeza Parizjen ministar za ekološku i solidarnu tranziciju Fransoa de Rigi.

  Kako je naveo, vlada je izabrana da reši probleme i to će nastaviti da čini bez uzmicanja.

  „Apsolutno treba izaći iz te zamke svakog automobila na benzin i dizel u kojoj smo tako dugo zatvoreni“, rekao je on.

  U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je za radio „Erop 1“ da je većina Francuza izabrala da „ne obuče žute prsluke“, odnosno da se ne pridruže protestima.

  Takođe je rekao da su jučerašnje nasilne akcije bile predviđene, pogotovu zato što su u protestima učestvovali mladi iz pregrađa.

  „Morali smo da mobilišemo hiljade policajaca, pa je bilo i iscrpljenih… Imali smo povređene. To mi se ne čini razumnim“, rekao je ministar.

  Prema njegovim rečima, povređenih ima i među demonstrantima i među policajcima.

  Jedna 50-odišnja žena je stradala tokom jučerašnjih protesta u Francuskoj organizovanih zbog visokih cena goriva, a najmanje 227 osoba je povređeno od kojih šest teško.

  Zvaničnici Ministarstva naveli su da je na protestima bilo 283.000 učesnika, mahom mirnih.

  Ipak, neki demonstranti pokušali su u Parizu da dođu do predsedničke Jelisejske palate i tada je policija intervenisala upotrebivši suzavac, javio je AP. Privedeno je 117 osoba, a 73 je zadržano na ispitivanju.

  Povećanje cene fosilnih goriva je deo strategije predsednika Emanuela Makrona da se odustane od te vrste goriva, a mnogi vozači ih smatraju kao ravnodušnost vrha vlasti prema svakodnevnim ekonomskim problemima građana.

  izvor : rts.rs