Bilja iz „Zaboravljenih“ ne zaboravlja devedesete: Njena priča o ratu i nemirima gađa pravo u centar

  665

  Kada biste pitali ljude u Srbiji da naprave listu omiljenih glumica, Anita Mančić bi se sigurno našla na tom spisku. Dovele su je do toga njene uloge. Zato će mnoge i zanimati šta o svooj mladosti kaže čuvena Bilja iz „Zaboravljenih“.

  Poznata Zemunka koja je 2015. postala najmlađa dobitnica nagrade „Velika Žanka“, danas ima 49 godina, a 1988. nam se predstavila u filmu „Šta radiš večeras?“, igrajući Maju.

  Bila je zatim Bilja u „Zabravljenim“, Lidija u „Bulevaru revolucije“. Bile su to uloge koje su pratile njenu mladost, a i kojima je obeležila mladost drugih.

  Da li je lakše tada ili sada biti mlad?

  „Tu je mrtva trka. Mi tvrdimo da je njima lakše, oni tvrdi da je nama bilo lakše. Mislim da svako vreme nosi neku svoju težinu i neki teret. Oni su naučili drugačije da žive, mi treba da se uklopimo u neka nova vremena koja su nam strana, zato i mislimo da nam je bilo teže. Ali svakako u ovom poslu nije bilo nikada lako. Ako si jurio kvalitet i nivo, ti si izabrao teži put, uvek je bilo tako, priča za „Ženu“ Anita.

  Njenu mladost obeležila je jedna od najtežih stvari, rat.

  „Kada sam bila pri kraju fakulteta, krenuli su ratovi… Ja sam zapamtila divno vreme SKC-a, rokenrola u Beogradu, vreme Akademije, ali nažalost, baš onog trenutka kada je trebalo da uđem u onaj pravi profesionalni život i da ja odlučujem  o sebi, tad je krenulo sve najgore…. Mene kada bi sada neko stavio u normalnu sredinu, ja ne bih umela da se snađem „.

  Anita Mančić na promociji serije
  ANITA MANČIĆ NA PROMOCIJI SERIJE „JUTRO ĆE PROMENITI SVE“FOTO: RAS SRBIJA

  O ratu kaže da joj je mnogo oduzeo.

  „Oduzeo je svima. Oduzeo je sve i da danas trpimo posledice ratova koji su trajali, u svakom smislu ih trpimo, u profesionalnom, mentalnom. Rat nam je oduzeo mogućnost da radimo, da se širimo. Uleteli smo bili u klaustofobičnu nekreativnu sredinu. To je trajalo. Prošao je život. Ne bih volela da se to isto desi mladima, volela bih da izađu iz klaustofobične priče, ako smo je već mi doživeli“.

  O saradnji sa Nebojšom Dugalićem

  Anita je ove godine, glumeći u seriji „Jutro će promeniti sve“, imala prilike da radi sa mladom generacijom glumaca, poput Isidore Simijanović i Nikole Rakočevića, kome je u seriji majka.

  „Sve ih znam i radila sam sa njima, nisam doživela nikakva iznenađenja. Divno je kad radiš sa talentovanim ljudima, sa ljudiam koje poznaješ. Uživala sam i svaki dan snimanja je bio praznik“.

  U seriji ima i posebnog partnera, Nebojšu Dugalića.

  „Baš sam srećna što igram sa njim, mi se znamo još sa fakulteta, mi smo već rođaci“, dodaje Anita koja je ostvarila niz sjajnih pozorišnih uloga.

  Zadovoljna je i celom serijom, kako je „sve osimšljeno, realizovano, izmontirano, kako je reditelj vodio glumce“.

  Neka druga nova ostvarenja joj se i ne dopadaju.

  „Nisam srećna trenutnom situacijom. Mislim ima nekih stvari zbog kojih mogu da kažem i da sam srećna imajući u vidu uslove u kojim su stvarane, ali mnogo toga mi se ne dopada. Štancuje se, i žao mi je što je tako, na neki način smo i mi odgovorno za dosta toga. Izneverili smo profesiju i razloge zbog čega smo krenuli u čitavu ovu priču . Nažalost, to su uradili ljudi koji su stariji od mene“.

  izvor: zena.blic.rs