Balkanski „SPAJDERMEN“ pred sudom zbog niza pljački u Parizu

  3637

  Balkanski SPAJDERMEN UKRAO 100 MILIONA EVRA: Pljačkao galerije i muzeje na neviđeni način (FOTO).

  On je 19. maja 2010. godine prošao kroz kapiju zaključanu katancem i kroz prozor provalio u jednu od najposećenijih galerija u Parizu koja se nalazi na levoj obali Sene, u blizini Ajfelovog tornja.

  Vjeran Tomić, poznatiji kao “Spajdermen“, naći će se danas pred sudom zbog niza pljačkiumetničkih dela u Parizu procenjenih na više od 100 miliona evra.

  “Gardijan“ piše da je “Spajdermen“ poznat po akrobatskim pljačkama. Te 2010. iz galerije u Parizu odneo je dela Pikasa, Matisa, Modiljanija, Ležea i Braka.

  Pred Tomićem (49) se nalazi optužnica po 14 tačaka, a na sud će sa njim izaći i dvojica njegovih saučesnika.

  Kako se navodi, on je 19. maja 2010. godine prošao kroz kapiju zaključanu katancem i kroz prozor provalio u jednu od najposećenijih galerija u Parizu koja se nalazi na levoj obali Sene, u blizini Ajfelovog tornja.

  Alarmi su bili isključeni, jer su nekoliko nedelja čekali na popravku, a Tomić je uspeo i da nekako onesposobi sigurnosne kamere.

  Tri čuvara su bila na smeni te noći, ali su shvatili da su slike nestale iz ramova tek ujutru kada su se pripremali da otvore muzej za posetioce.

  „Gardijan“ navodi da je Tomić Srbin, ali mediji u regionu pišu da je reč o Francuzu hrvatskog porekla.

  Uhapšen je u maju 2011. godine. Policiji je izjavio da je provalio u muzej zbog Ležeove slike iz 1992. godine, ali da je nije uzeo jer ne bi bio u mogućnosti da uzme ostale četiri.

  Sve slike nalazile su se u istoj sobi muzeja koji je pod upravom grada i u kojem se nalazi više od 8.000 slika.

  Tomić je izjavio da je slike uzeo „jer su mu se svidele“.

  Vlasti vrednost ukradenih slika procenjuju na više od 100 miliona evra, ali pojedini stručnjaci navode da one vrede i dvostruko više. Ipak, oni priznaju da bi bilo nemoguće prodati ih na otvorenom tržištu.

  „Spajdermen“ je uhapšen nakon anonimne dojave. Na snimcima sigurnosnih kamera vidi se da jedna osoba ulazi kroz prozor u muzej, ali nemoguće je idenfitikovati je.

  „Gardijan“ navodi da je Tomić visok 1,90 centimetara i da je ljubitelj slobodnog penjanja, kao i da je nadimak dobio zbog penjanja po stanovima u Parizu i muzejima kako bi krao vredne dijamante i umetnine.

  Vlasti takođe navode da ga je primetio jedan beskućnik u blizini muzeja nekoliko dana pred pljačku i da je Tomićev mobilni telefon ili telefon nekog od njegovih saučesnika pokazivao signal iz te oblasti tokom pljačke. Taj signal su pratili do metro stanice, a potom i do automobila parkiranog u centru grada.

  Veruje se da je Tomić slike prodao prvom prodavcu umetnina. Drugi prodavac je tvrdio da je slike posedovao veoma kratko pre nego što ih je bacio u kantu, u šta vlasti ne veruju.

  Interpol je upozorio 188 zemalja u nadi da će pronaći slike, ali one nikada nisu pronađene.

  izvor : telegraf.rs