Austrijanci otkrivaju: Francuzi „koče“ ulazak Srbije u EU i za njih Srbija nije deo Evrope

  812

  Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel ukazala je da, i pored umora od širenja prisutnog u Francuskoj i Holandiji, Jugoistočna Evropa ne sme biti ostavljena po strani u vakuumu

  Knajsel je, na konferenciji za štampu na kojoj je rezimirala spoljnopolitičku aktvnost Austrije u prošloj godini, izrazila zadovoljstvo što su, za vreme predsedavanja Austrije EU, otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore.

  Međutim, istakla je da nije bilo lako pridobiti podršku za evropsku perspektivu zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Srbija ili Albanija, i druge, u Hagu ili Parizu.

  – Umor koji je prisutan već je poznat. Lično sam osetila u razgovorima koje sam vodila od proleća da su kod mojih partnera u zapadnoevropskim zemljama izbori za Evropski parlament bili veoma blizu. Nama je taj region geografski, istorijski i ljudski bliži, što nije slučaj za Holandiju ili Francusku – rekla je Knajsel.

  Ona je podvukla da je veoma teško uveriti Holanđane i Francuze da je Jugoistočna Evropa deo Evrope.

  – Ja nikada ne govorim o Zapadnom Balkanu, jer ne volim tu reč, koja je veštački pojam. Pored toga Balkan se shvata negativno izuzev ako je reč o hrani. Politički ima negativnu konotaciju. Dosledno govorim o Jugoistočnoj Evropi i za mene je Muzej savremene umetnosti u Beogradu deo Evrope, za mene je Filharmonija Sarajeva deo Evrope. Osećam se možda privrženija, na osnovu geografskog položaja, tom regionu nego neko, na primer, u Belfastu- objasnila je Knajsel.

  Dodala je i da njeno „evropsko-političko srce“ jasno kaže da se ne može Jugoistočna Evropa ostaviti po strani u vakuumu, ali istovremeno i razume da u Holandiji ili Francuskoj postoje drugačija viđenja.

  Apelovala je na francuskog i holandskog kolegu da se prisete prošlosti.

  – Bili ste oni koji su geopolitički uvek razmišljali u većim kategorijama. Podsetila bih na Miterana 80-tih godina. Niko tada nije želeo zemlje Mediterana koje su neposredno izašle iz vojnih dikatatura. Francuzi su bili ti, koji su ih uveli u EU, oni su bili ti koji su se trudili i oko Rumunije. Neophodno je uvek primeniti onu praksu koja već postoji – poručila je Knajsel.

  Istakla je da Evropu treba shvatiti kao kulturni prostor i na osnovu toga delovati

  izvor : informer.rs