Amerikanci upozoravaju Tačija: Stop za vojsku Kosova, ili…

  2127

  Američki ambasador u Prištini Greg Delavi pozvao je institucije u Prištini da, u ovom trenutku, obustave inicijativu formiranja „kosovske vojske“, upozorivši kosovske zvaničnike na „potencijalne posledice“ ako nastave sa tim procesom.

  Delavi je, u intervjuu za prištinski portal „Insajderi“, demantovao zvaničnike u Prištini da se proces formiranja „kosovske vojske“ odvija u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

  Vojska potrebna, ali ne ovako

  Američki ambasador je rekao da Kosovo „treba da ima vojsku“, ali da ona treba da bude formirana izmenom ustava i u konsultacijama sa svim zajednicama na Kosovu.

  U intervjuu, objavljenom i na sajtu američke ambasade u Prištini, Delavi je kazao da SAD sarađuju sa Kosovskim bezbednosnim snagama, i podržavaju formiranje kosovske vojske, ali ne na ovakav način kako to Priština sada pokušava.

  – Naša pozicija je da ova transformacija treba da se desi preko izmene ustava. To je naša pozicija već dugo. Zbog toga smo iznenađeni i razočarani što se ovaj nacrt zakona pojavio prošle nedelje. Nismo zamišljali da će taj proces tako ići. To zaista ne odražava sadržaj diskusija koje smo nedavno imali sa zvaničnicima kosovske vlade – rekao je Delavi.

  Nije vreme

  On je dodao da SAD poštuje pravo Kosova kao suverene države da donosi sopstvene odluke po pitanju suvereniteta.

  – Ali smatramo da sada nije vreme niti da je sada način da se preduzmu tako važni koraci – naglasio je Delavi.

  On se složio da je izmene ustava neće biti lake, već da predstoji težak posao.

  – To je, međutim, pozicija koju ćemo nastaviti da podržavamo. Nadam se da će kosovska vlada, zvaničnici, skupština, napraviti predah za trenutak i preispitati šta rade i razmisliti o potencijalnim posledicama po naše odnose sa Kosovskim bezbednosnim snagama o čemu smo upozorili prošle nedelje.

  Kosovo da sarađuje sa SAD i NATO

  On je dodao i da je važno uvažiti stav generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je najavio da će u slučaju da se mandat KSB razviti kako je predloženo, NATO morati ponovo da razmotri nivo svoje posvećenosti

  – To je za mene bilo otrežnjujuće. Zato što mislim da kosovska bezbednost zaista počiva na kvalitetu njegovog partnerstva sa partnerima, sa SAD NATO i drugima. Tako da bih ja bio veoma oprezan – rekao je Delavi.

  On je izrazio nadu da će „kosovska vlada uzeti predah, pokrenuti napore da osigura širu podršku kosovskih zajednica za formiranje vojske i da će raditi onako kako smo uvek razgovarali“.

  A ako Kosovo ne odustane…

  Na pitanje portala „Insajderi“ šta bi dugoročno značilo za kosovsku vojsku to što je ambasada SAD rekla da bi usvajanje predloga zakona u sadašnjoj formi primoralo Vašington da preispita bilateralnu saradnju i pomoć KBS, Delavi je rekao – „nadam se da nikad neću saznati“.

  izvor : vesti-online.com