Amerikanci poručuju : Srbija će morati uskoro da prizna Kosovo

  2792

  Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se postigao mir u regionu, ocenjuje Institut za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija.

  U Izveštaju o sprovođenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor direktor Programa za izgradnju mira i prava tog Instituta Dejvid Filips, predlaže se da se definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i efikasnije posredovanje međunardone zajednice, uključujući snažniju ulogu SAD i angažovanje uglednih međunarodnih pregovarača.

  Filips je za albansku redakciju Glasa Amerike rekao da se u izveštaju predlaže „scenario u kojem svi pobeđuju“ a prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u evroatlantske institucije.

  – Ako Srbija želi da uđe u EU, poglavlje 35 je kristalno jasno. Beograd neće načiniti napredak ka članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je osnova za normalizaciju. Kosovo i Srbija treba da pregovaraju s Briselom u pogledu članstva u EU i dve zemlje treba da uđu u EU zajedno, u isto vreme. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče sa realnošću. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije ali se to mora dogoditi, jedini put napred je da Srbija prizna Kosovo – rekao je Filips.

  On je ocenio da bi integracija u Evropu bila jasan podsticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga, a na pitanje šta je podsticaj za EU i SAD da pojačaju svoj angažman, Filips je naveo da je „Rusija trenutno uspostavila novu liniju fronta u hladnom ratu sa Zapadom“ i da se ona nalazi na Zapadnom Balkanu.

  – Prema nekim navodima, uspostavila je obaveštajnu bazu u Nišu i prebacuje sofisticirano oružje u Srbiju. SAD žele da ojačaju partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kao i sa Srbijom. Samo uz američki angažman, taj će proces krenuti napred – dodao je.

  Prema njegovim rečima, Rusiju ne zanima srpski narod već da potkopa interese Zapada na Balkanu.

  – Vladimir Putin govori o jedinstvu Slovena, jedinstvu pravoslavaca, ali u suštini, Rusiju uopšte ne zanima srpski narod. Ona samo manipuliše tim pitanjem kako bi potkopala zapadni uticaj i pokušala da ograniči ulogu NATO-a na Zapadnom Balkanu. Građani Srbije treba da uvide da im je budućnost uz Evropu i Zapad – rekao je Filips, prenosi Glas Amerike.

  izvor : vesti-online.com