Ambasador Francuske u Srbiji: Možemo da se oslonimo na Srbiju

  1260

  Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da je stav Francuske o pitanju Kosova da obe strane zajednički nađu rešenje koje će biti definitivno i održivo i koje će doprineti jačanju stabilnosti regiona.

  On je za „Blic“ rekao da je ovaj stav veoma jasan i izrečen na najvišem nivou. Mondoloni je kao stvaran problem naveo odbijanje vlasti u Prištini da primene Briselski sporazum u delu koji se tiče zajednice srpskih opština.

  – Stavili smo jasno do znanja da je primena sporazuma potpisanog pre pet godina veoma važna. Obe strane su donele neke odluke i preuzele obaveze. Pozvali smo prištinske vlasti da ispune obećanja i omoguće ZSO – rekao je Mondoloni, koji očekuje da je moguće ostvariti napredak u sledećim mesecima.

  On misli da ne postoji krajnji rok za dogovor Beograda i Prištine, ali je dodao da obe strane moraju mnogo da rade na tome i da ne treba gubiti, ni vreme, ni prilike.

  – Svesni smo da je u pitanju vrlo teško i osetljivo pitanje. Za nas je ohrabrujuće što poslednjih mesec dana prvi put govorimo o svim opcijama. Jasno je da govorimo o definitivnom procesu koji može da dovede do konačne normalizacije odnosa – rekao je Mondoloni.

  U vezi sa predstojećom posetom predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, Mondoloni je ocenio da je ona veoma važna, kako simbolično, tako i na strateškom planu.

  – Mislimo da je region veoma važan i želimo da bude potpuno integrisan u EU u budućnosti. Srbija je u regionu najvažniji partner Francuske i njen najvažniji oslonac, između ostalog, i po pitanju kontrole migracija, bezbednosti, ekonomskog razvoja – poručio je Mondoloni.

  izvor : vesti-online