Kraj ROMINGA za sve u evropskoj uniji

  4797
  0
  SHARE
  Kraj rominga će u mnogome olakšati putovanje Srbima u dijaspori

  Već od četvrtka 15.juna građani evropske unije će moći unutar nje da koriste svoje telefone u drugoj zemlji evropske unije, pod istim ili sličnim uslovima kao da su u svojoj zemlji.

  Ljudi koji puno putuju su to čekali odavno, a sada je to postala realnost. Evropska Unija je završila sa Romingom i od sada ćete moći da telefonirate u svim zemljama Evropske Unije kao da ste u Francuskoj. Ipak se tu postavljaju određena pitanja.

  1. Koje se sve zemlje uzimaju u obzir?

  Sve zemlje Evropske Unije. Kompanija “FREE” ide još dalje jer za 19,99€ mesečno imate čak 35 zemlje u šta naravno ulaze sve zemlje Evropske Unije.

  2. Koja su pravila za pozive?

  Za telefonske pozive je veoma jednostavno što znači da ako u Francuskoj imate opciju da zovete bez limita onda to možete raditi i u Evropskoj Uniji kao da ste u Francuskoj. U slučaju da u Francuskoj imate limitiran broj minuta isto pravilo važi i van Francuske.

  3. Koja su pravila za SMS?

  Isto je kao i za pozive.

  4. Da li je i za internet isto?

  Nije isto. Provajderi (operateri) su hteli ipak da se zaštite pa su pravila drugačija.

  Prvo pravilo : Ako imate neograničen internet, teoretski, potrošnja interneta van Francuske zavisi od mesečne cene koju plaćate. Cenu koju plaćate podelite sa 7.70€ i pomnožite sa 2. Toliko ćete imati Go(gigabajta). Na primer, ako plaćate 42€ (35 euros HT) to izilazi 35/7.70×2 = 9,1Go

  Drugo pravilo : Ako imate ograničen internet. Normalno je da onoliko koliko možete da koristite u Francuskoj možete i van. Ipak svaki provajder (operater) može primeniti računanje kao u prethodnom slučaju.

  U praksi svi provajderi su već odredili koliko možete koristiti internet van Francuske.

  5. Ako se uzme jeftinija pretplata u zemlji u koju trenutno boravimo?

  Ako živite u Francuskoj to je loša ideja. Ali ako u periodu od 4 meseca ste više proveli vremena van Francuske onda provajder (operater) može da vam naplati dodatne troškove.

  6. Iz Francuske, da li se mogu zvati ostale zemlje u Evropi?

  I da i ne. Ako je uračunato u vašu pretplatu onda ne plaćate a ako nije onda plaćate. Zanimljivo je da ako nemate opciju da pozovete u Nemačkoj na mobilni telefon a zovete iz Francuske onda plaćate, a ako na primer pod istim uslovima zovete iz Belgije u Nemačku onda ne plaćate dodatne troškove poziva.

  7. Šta se dešava kada imate broj na dopunu?

  Ako je poziv jeftiniji od 7.70€ po minuti onda se zakon primenjuje da nema rominga.

  8. Ako živite na granici kako izabrati provajdera (operatera)?

  Ako na primer živite u Francuskoj a radite u Luksemburgu možete uzeti broj bilo koje ove dve zemlje. Ipak se treba znati da ako uzmete francuski broj onda i ostvarena komunikacija treba da bude veća u Francuskoj nego li u Luksemburgu i obratno.

  9. Ako napustite Evropsku Uniju?

  Ovo se najviše tiče svih Srba koji idu na odmor u Srbiji. Znajući da Srbija još uvek nije u Evrospkoj Uniji ovo pravilo za nju ne važi i veoma brzo može vam se desiti da platite više stotina, pa čak i više hiljada eura. Zato oprez.

  10. Ako zovete iz aviona ili broda?

  Stvar je jednostavna. Obratite pažnju da li ste i dalje u Evropskoj Uniji ili ne.

  11. Ako koristite aplikaciju vašeg operatera da zovete iz inostranstva, šta trebate uraditi?

  Telefonski provajderi (operateri) naročito Orange i Bouygues Telecom imaju aplikaciju koja dopusta da zovete u Francuskoj ako ste konektovani na WiFi.

  12. Šta znači broj 7.70 koji se pominjao u vezi računanja?

  Evropska komisija je fiksirala cenu od 7.70€ za jedan gigaoktet. Sledeće godine će pasti na 6€ a već 2019.godine na 4.50€

  Sve u svemu ovo je jedna sjajna vest za sve one koji putuju puno ali i za one koji idu do Srbije drumskim saobraćajem. To znači da mogu da telefoniraju, šalju poruke i krstare internetom sve do ulaska u Srbiju preko Hrvatske ili Mađarske.

  80 Shares

  Komentari